Biseri Dunava i Đerdapa

Biseri Dunava i Đerdapa vas vode u prekrasnu šetnju Đerdapskom klisurom i Donjim Podunavljem. Vratite se u praistoriju, koračajte rimskim stazama i uživajte u hrani i smeštaju gostoljubivih domaćina Donjeg Podunavlja.
Dunav

Dunav je druga reka u Evropi po dužini. Kroz Srbiju teče na dužini od 588 km.

Nacionalni park Đerdap

Površine  637.99 km², sa izuzetnim kulturno-istorijskim vrednostima.

Kulturno nasleđe

Destinacija Đerdap raspolaže kulturnim nasleđem duge i značajne istorije.

Dunav u istočnoj Srbiji. Čudesan, najlepši u svom skoro 3000km dugom toku. Mesto prožimanja svetova na kopnu i u vodi. Prostor koji podrazumeva dozu mistike, tajnovitosti, posebne filozofije i verovanja kojima se tumači život.

Mnogi su narodi tokom milenijumskog trajanja života na obali Dunava ostavili svoj trag u arhitekturi, muzici, igri, običajima, hrani… Priroda, kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomija čekaju da ih otkrijete, a stranice koje su pred Vama putokaz su za turističku ponudu u kojoj sva čula uživaju.

Obavezno obiđite

Biseri Dunava i Đerdapa

Od toliko toga da se vidi i uradi na Dunavu, teško je izabrati šta najpre obići. Biseri Dunava i Đerdapa vam nude raznolik izbor koji uključuje arheološka nalazišta, tvrđave, muzeje i još mnogo toga!

Dunav

Od postanka sveta do danas, Dunav je sudbinska i reka života. Dunav je na keltskom reka, voda. Predanje kazuje da iz Ahilovog izvora teče treći deo Dunava, nazvan Istar po božanstvu voda, vladarki nad ljudima. Otac istorije Herodot plovio je Dunavom koji se tada zvao Istros. Njegovim vodama u potrazi za zlatnim runom brodio je Jason sa Argonautima, pribeležili pesnici i istoričari.

Nacionalni park Đerdap

Nacionalni park Đerdap posetiocima omogućava da vide, koračaju, dotaknu, spoznaju i uživaju u jednom od prirodno, geološki, istorijski i kulturno najbogatijih područja u Srbiji. Upoznavanje je moguće pešačenjem uređenim i markiranim stazama koje prolaze kroz atraktivne predele i rezervate prirode i na vidikovcima gde ćete doživeti Đerdap iz ptičije perspektive.

Kulturno nasleđe

Snaga moćnog Dunava, prirodno okruženje, različiti narodi koji su se borili za prevlast u Đerdapu, prožimanje jezika, vera i kultura, ostavili su neverovatno kulturno nasleđe – arheološke lokalitete, utvrđenja, ali razvili su narodne običaje i verovanja, koji se najvećim delom „naslanjaju“ na Dunav, uticavši na raznovrsnu sliku tradicionalnog života njenog stanovništva.

Obavezno svratite

Biseri Dunava i Đerdapa

Dunav i Đerdap nude savršenu raznolikost restorana i smeštaja, koja će zadovoljiti svačiji ukus. Bez obzira da li se želite opustiti i odmoriti u neuporedivoj lepoti prirode Dunava i Đerdapa, ili želite samo uživati u domaćim specijalitetima, Biseri Dunava i Đerdapa vam otkrivaju mesta koja morate obići. Mogućnosti su beskrajne, a uspomene će trajati večno.

55. Golubački kotlić

Turistička organizacija Golubac poziva sve zainteresovane da se prijave za tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe koje se održava 31. jula. Info i prijave na

Detaljnije »

eBilten

Prijavite se na naš eBilten kako biste primali posebne ponude, novosti i događaje.

Preuzmite brošuru ”Kulturno nasleđe – Donje Podunavlje”.
Shopping Basket