Бисер Дунава и Ђердапа

Рајкова пећина

Рајкова пећина је пећина у источној Србији, удаљена 2,5 km северно од Мајданпека. Понорски улаз је на 469 m н.в., а врелски на 427 m н.в. Са дужином од 2304 m истражених ходника, од чега суви канал има 1.174 m, а речни 1.130 m, једна је од најдужих пећина у Србији.

Рајкова пећина
најдужа пећина у Србији

Бела калцитна лепотица, пећина међу најлепшим не само у Србији, име је добила по хајдуку Рајку, који је, по легенди, дању био механџија, док је ноћу пљачкао турске караване и отето благо сакривао у пећини.

Рајково благо није нађено, а саму пећину која је на око 2 км од Мајданпека, први је истражио географ Јован Цвијић 1894. године. Састоји се од два хоризонта – речног и сувог и са својих 2304 м истражених канала најдужа је пећина у Србији. Кружна стаза дуга 1,4 км добијена је спајањем речног и сувог канала, а дуж ње је обиље пећинског накита разилитог облика од снежно белог кристалног калцита.

Уз жуборење Рајкове реке, срешћете се са Јежевом двораном, руменим бигреним кадама, Зимском бајком, Белим медведом, Кристалном шумом, Малим и Великим оргуљама, Жртвеником, Салом стећака, Двораном водопада, Обешеним хајдук Рајком. Сваки нови корак води ка нестварним призорима који су можда право хајдук Рајково благо које и данас голица машту авантуриста.

Shopping Basket