Бисер Дунава и Ђердапа

Рамска тврђава

Рам је тврђава на обали Дунава у истоименом селу, удаљена 25 км од Пожаревца односно 15 км од Великог Градишта. Смештен је на стени која се са североисточне стране спушта ка Дунаву, а претпоставља се да је град подигнут насупрот тврђави Харам која се налазила на другој страни реке од које данас није ништа остало. Данас су остаци града у доста добром стању.

Тврђава
на обали Дунава

Чувајући улаз у предворје Ђердапа, на самој каменој литици, на дунавској обали сместила се средњовековна тврђава Рам. Предање каже, да је уморан од борби које је водио на овим просторима, турски султан Бајазит II застао да се одмори на узвишењу са кога се пружао поглед на све четири стране света. Седећи тако на свом „ихраму“ (ћилиму) Бајазит је заспао. Пробудивши се нешто касније, окрепљен и препорођен, наредио је да се на овом месту сагради тврђава. Рамска тврђава је изграђена 1483. а након двогодишње реконструкције, уз поштовање аутентичности, заблистала је новим сјајем. Током реконструкције решена је дугогодишња мистерија масивне кружне куле у центру тврђаве. Археолози су утврдили да је у питању Римски маузолеј, о чијем значају говори табла на стени испод тврђаве на којој је уклесан текст “Јупитеру, највећем и најмоћнијем, барјактар Седме Клаудијеве легије Гај Лициније Руфин подиже таблу“. Око маузолеја Турци су тврђаву изградили, а бројни налази пронађени унутар тврђаве, како се очекује, биће изложени у Раму и доступни посетиоцима.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну и одличну услугу.

Shopping Basket