Бисер Дунава и Ђердапа

Виминацијум

Изграђен за време владавине Римске империје у Виминацијуму су првих деценија наше ере боравили ратници IV и VII легије Римске империје. Према записима из 256. године био је центар Горње Мезије и готово да није било императора који од I до V века није посетио Виминацијум. Посетите и ви Археолошки парк Виминацијум, као и Мамут парк на дубини од преко 30 метара. Доживите време од пре милион година.

Римски град
и легијски логор

Римски град и легисјки логор Виминацијум налази се у непосредној близини Пожаревца. Почетком романизације Подунавља и успостављањем границе (Лимес) Римског царства дуж обале Дунава у I веку н.е. Виминацијум је био седиште мањих војних одреда, да би доласком VII Клаудијеве легије постао легијски логор. Потом се убрзано развијао и постао главни град римске провинције Горња Мезија и готово да није било императора који у периоду од I до V века није посетио Виминацијум. Овде су пронађене бројне римске фреске из периода IV века. Посебну специфичност локалитету дало је откриће комплетног скелета мамута који потиче из праисторијског периода, миоцена од пре пет милиона година. Данас је Виминацијум археолошки парк са богатим садржајима доступним посетиоцима: Северна Главна капија легијског логора (Porta praetoria), Римске терме, Римски амфитеатар, Маузолеј у коме је највероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, Domus Scientiarum Viminacium / Научно истраживачки и туристички центар, Занатски центар са пећима за производњу керамике и опеке, таверна, сувенирница, авантура парк.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну и одличну услугу.

Shopping Basket