Бисер Дунава и Ђердапа

Босман Соколовац

Пролази кроз истоимени строги резерват природе, пењући се уз литице изнад Дунава и пролазећи поред већег броја видиковаца са погледом на клисуру Госпођин вир и румунски Национални парк. На почетку стазе налазе се јурске седиментне стене дебљине око 200м.

Видиковац
Босман Соколовац

Најистакнутији врх у клисури Госпођин вир, надморске висине 626 m сместио се између Кожичке реке и Песаче. Заравњени плато неколико десетина хектара под ливадама, коме се по ободу налази листопадна шума, место је са кога се види читава клисура Госпођин вир, од Босмана до Гребена, као и Парк природе Портиле де фијер на румунској страни Дунава. На платоу, свуда где су стене, налазе се фосилни остаци бројних шкољака, брахиопода и белемнита. Кањонска страна према Песачи веома је импресивна убраношћу и колоритом боја кречњачких наслага.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну, одличну услугу и уживати у предивном погледу на најшири део Дунава.

Shopping Basket