Бисер Дунава и Ђердапа

Трајанова табла

Трајанова табла (лат. Tabula Traiana) је латински натпис посвећен римском цару Трајану, урезан на исклесаној стени која се налази изнад Ђердапске клисуре. Ова табла је део ансамбла римских споменика на такозваном римском путу којем припадају и остаци моста који је Трајан саградио преко Дунава. Налази се у Националном парку Ђердап код Кладова у Србији.
Фотографије преузете са Википедије, слободне енциклопедије.

Трајанова табла
дело римског императора

У свом походу на богатства дачког краља Децебала, римски имепратор Трајан почетком II века н.е. оставља трајни печат у околини Кладова. Пробија ђердапско стење зарад војног пута Виа Траиана, градњом Сипског канала чини Доњу клисуру пловном, подиже утврђење Понтес и премошћава Дунав 1100 м дугим Трајановим мостом, који је скоро хиљаду година важио за надужи мост у историји.

Своје подухвате прибележио је на Трајановој табли, на најнеприступачнијем делу читавог Трајановог дунавског пута, која се данас може видети само са Дунава. На табли је натпис на латинском у шест редова који након царевог имена и свих титула наводи да је пут направљен усецањем планинских литица и подупирањем конзолама.

Са бочних страна Трајанову таблу држе два крилата бића, са делфинима изнад. Клечећа фигура брадатог мушкарца и два последња реда текста временом су избрисана, а за њих се зна захваљујући изворима истраживача.

Како би била заштићена од потапања Ђердапском акумулацијом, Трајанова табла је 1969. године подигнута за 20/25 м тачно изнад првобитне локације. Исецање и фиксирање читавог блока – каменог монолита, Трајанове табле и дела римског пута око 300 т тежине, представљало је грађевински подухват.

Трајанова табла је споменик културе од изузетног значаја.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну, одличну услугу и уживати у предивном погледу на најшири део Дунава.

Shopping Basket