Бисер Дунава и Ђердапа

Манастир Вратна

Манастир Вратна, православни манастир из 14. века налази се у селу Вратна у Неготину. Лежи сакривен између високих стена, а поред саме реке Јабуче. Видљив је тек када му се приђе са источне стране на око две стотине метара. Манастир је добио име по огромним, до тридесет метара високим, вратима или капијама исклесаним у стенама корита реке Јабуче која их је стотинама хиљада година дубила и обликовала без икаквог алата.

Манастир
тимочке Епархије

Манастир Вратна је по народном предању подигао архиепископ Никодим почетком XIV века за краља Милутина Немањића. Манастирска црква посвећена је Вазнесењу Господњем (Спасовдан), а поред ње се налазе два конака. Током векова je више пута рушен и обнављан и од старијег живописа сачувани су глава Христа Спаса, сцене из Јеванђеља, Свети Макарије, Зосим и Марија Египћанка. Манастир је добио име по каменим мостовима, прерастима у стенама корита реке Јабуче. Данас је активан женски манастир у Епархији тимочкој.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну и одличну услугу.
Shopping Basket