Дунав

Јединствен по много чему. Протиче кроз 10 држава и четири европске престонице. Настаје од двеју река: Брег и Бригах у Шварцвалду и након 2850 км свога тока улива се у Црно море. Једина је река у Европи која тече од запада према истоку и симболично је у својој историји био линија раздвајања истока и запада.

Дунав
Сликар Ђердапа

Дунав је најпопуларнија река на свету за речна крстарења. Има и своје валцере захваљујући Штраусу и река је са највише имена: Трачани су га називали Истрос, Скити Матаос, стари Римљани су му дали имена Данистер и Данубиус, а Грци Дунавиус. У Немачкој и Аустрији је познат као Донау, у Мађарској је Дуна. Румуни га зову Дунареа, Руси и Словаци Дунај , Ле Данибе је француски, а Туна турски назив, док га Хрвати, Бугари и ми зовемо Дунав.

Ток Дунава кроз Србију је 588 км и на његовим обалама се као сведоци векова, сместило седам тврђава; Бач, Петроварадин, Калемегдан, Смедерево, Рам, Голубац и Фетислам, археолошки локалитети Винча, Вимунациум, Лепенски Вир, Ђердапска клисура, најдужи европски кањон и два национална парка: Фрушка гора и Ђердап. Дунав на посебан начин осликава различитост, сложеност, али и лепоту Србије. А најлепши је баш у Ђердапу.

Shopping Basket