Бисер Дунава и Ђердапа

Вратњанске капије

У кањону реке Вратне пркосећи сили гравитације испречила су се три џиновска камена моста, Вратњанске капије. Око њих расте преко 400 различитих биљних врста, међу којима су ендемити или реликти који потичу још из терцијера.

Вратњанске капије
чудо природе

Мајка природа је без чекића и длета сачинила грандиозне Вратњанске капије, камене мостове над планинском речицом на 30 км од Неготина.

Ови камени лукови (прерасти) настали су у далекој прошлости урушавањем пећина и представљају право чудо природе. Мала прераст дуга је 15 м, широка 30 м с висином отвора од 34 м, Велика прераст, како јој само име каже, дуга је 45 м, широка 23 и висока 26 м с дубином свода од 30 м, док је трећа, Сува прераст дуга 34 м, широка 15, висока 20 м и има дубину свода 10 м.

Прва, Мала прераст је на 200 м од средњовековног Манастира Вратна, док је Сува прераст удаљена неких 2,5 сата хода и најмање је приступачна, али истовремено најизазовнија за посетиоце и истраживаче.

У њеној близини, откривене су три пећине, за сада неистражене. Спелеолози кажу да је најближа дуга око 400 м, у другој пећини која краћа и атрактивнија скирва се мало језеро, док је трећа изузетно велика са испреплетаним ходницима и тунелима.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну и одличну услугу.
Shopping Basket