Бисер Дунава и Ђердапа

Тврђава Голубачки град

Нико са сигурношћу не може да каже ко је и када, на самом улазу у Ђердапску клисуру, подигао Тврђаву Голубачки град. У писаним изворима први се пут помиње 1335. као тврђава у којој је угарска војска, па се претпоставља да је основана пре, вероватно крајем 13. или почетком 14. века.

Средњевековно утврђење
Голубачка тврђава

Голубачка тврђава је средњевековно утврђење подигнуто на самом улазу у Ђердапску клисуру, природно утврђеном месту одакле се лако могао контролисати сав копнени и водени пут који је повезивао исток и запад. У писаним изворима први пут се помиње 1335. као тврђава у којој је већ смештена угарска војска, што би значило да је основана пре тога. Ко је и када подигао тврђаву поуздано се не зна. Зна се међутим, да је на средњовековним картама њено име било исписано различитим језицима (Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik) и да у сваком реч голуб чини основу. Легенда казује да се османски заповедник града заљубио у лепу Голубану која ни по коју цену није хтела у његов харем. Не би ли се покајала, кажњена је везивањем за стену у Дунаву , на којој је и умрла. Тврђава је по њој добила име Голубац, а стена која и данас вири из Дунава, Баба кај (тур. покај се). Реконструисана Голубачка тврђава са својих девет кула повезаних бедемима, палатом, археолошким парком у коме су „Римска кућа“, хамам Коџе Махмуд-паше и средњовековна кречана и савременим центром за посетиоце место је које неизоставно треба посетити.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну, одличну услугу и уживати у предивном погледу на најшири део Дунава.

Shopping Basket