Бисер Дунава и Ђердапа

Тврђава Фетислам

Фетислам (Новиград) или Кладовски Град је утврђење у Србији, које се налази на обали Дунава, неколико километара узводно од данашњег Кладова. Мали Град, подигнут је 1524. године као полазиште за османско освајање суседних мађарских градова Северина и Ердеља односно инвазије на Трансилванију.

Средњовековна
тврђава Фетислам

Тврђаву Фетислам чине две фортификационе целине из различитих епоха: Мали и Велики град. Најпре је 1524. по заповести султана Сулејмана Величанственог подигнут Мали град, када командат турске војске Бали-бег, у циљу ратовања са Угарском, подиже знатно јаче утврђење и даје му име Фетхи Ислам (Фетислам). У време аустријско-османских ратова (између 1717. и 1737. године) око постојеће тврђаве подигнут је Велики Град са шест бастиона. Бедеми Великог Града су додатно ојачани око 1818. за време владавине султана Махмуда II када Турци други пут освајају Фетислам. Тада су изнад главних улаза у тврђаву – Дунавске, Ороспи и Варош капије постављени почасни натписи којима се велича Махмуд II. У унутрашњости Фетислама пронађени су објекти и грађевине намењени посади тврђаве као што су баратуна, магацини, хамам, лагуми, џамија. У рукама Османлија Фетислам је до 1867. године, када је са још шест градова, предат кнезу Михаилу и тада су Турци дефинитивно напустили ове просторе.

Обавезно свратите

Уколико сте на путу ка овој локацији и треба вам мало одмора, ово су места која препуручујемо. На њима ћете се сигурно лепо одморити и опустити уз врхунску храну, одличну услугу и уживати у предивном погледу на Дунав.
Shopping Basket