Biser Dunava i Đerdapa

Viminacijum

Izgrađen za vreme vladavine Rimske imperije u Viminacijumu su prvih decenija naše ere boravili ratnici IV i VII legije Rimske imperije. Prema zapisima iz 256. godine bio je centar Gornje Mezije i gotovo da nije bilo imperatora koji od I do V veka nije posetio Viminacijum. Posetite i vi Arheološki park Viminacijum, kao i Mamut park na dubini od preko 30 metara. Doživite vreme od pre milion godina.

Rimski grad
i legijski logor

Rimski grad i legisjki logor Viminacijum nalazi se u neposrednoj blizini Požarevca. Početkom romanizacije Podunavlja i uspostavljanjem granice (Limes) Rimskog carstva duž obale Dunava u I veku n.e. Viminacijum je bio sedište manjih vojnih odreda, da bi dolaskom VII Klaudijeve legije postao legijski logor. Potom se ubrzano razvijao i postao glavni grad rimske provincije Gornja Mezija i gotovo da nije bilo imperatora koji u periodu od I do V veka nije posetio Viminacijum. Ovde su pronađene brojne rimske freske iz perioda IV veka. Posebnu specifičnost lokalitetu dalo je otkriće kompletnog skeleta mamuta koji potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre pet miliona godina. Danas je Viminacijum arheološki park sa bogatim sadržajima dostupnim posetiocima: Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria), Rimske terme, Rimski amfiteatar, Mauzolej u kome je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, Mamut park, Domus Scientiarum Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar, Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke, taverna, suvenirnica, avantura park.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu i odličnu uslugu.

Shopping Basket