Biser Dunava i Đerdapa

Rajačke pivnice

Rajačke pivnice se nalaze oko 2 km zapadno od sela Rajac, na vrhu brežuljka Beli breg. Kompleks čini oko 166 samostalnih zgrada, sa oko 196 vinskih podruma. Nalaze se oko centralnog trga sa česmom. Izgrađene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene su ćeramidom. Na jugozapadnom kraju kompleksa rajačkih pivnica nalazi se seosko groblje, sa oko 200 odlično očuvanih nadgrobnih spomenika iz 19. veka.

Rajačke pivnice
Tamo gde stanuje vino

U vinu je istina, rekoše stari Latini, a u negotinskom kraju je viševekovna tradicija spravljanja i poštovanja vina. Zato vino ovde ima i svoje kuće – pivnice ili pimnice. Građene su od tesanog kamena ili bondruka, debelih zidova (često i preko 60 cm), pokrivene ćeramidom, od polovine 18. do tridesetih godina 20. veka.Kako temperatura ne bi varirala mnogo tokom godine, delimično su ukopane u zemlju, dok su spratne prostorije namenjene za boravak u vreme berbe i negovanja vina. Arhitektonski kompleks Rajačkih pivnica danas ima oko 200 podruma i tri destilerije, pedesetak podruma se koristi za proizvodnju vina, a u dvadesetak se naleze taverne, muzejske i izložbene postavke. U pivnicama u kojima je očuvan specifični ambijent, danas se može degustirati i kupiti čuveno negotinsko vino.
Zanimljivo je i seosko groblje u blizini pivnica, sa oko 200 izuzetno očuvanih, vrednih i jedinstvenih u Srbiji nadgrobnih spomenika iz 19. veka. Građeni su od kamena peščara u obliku monolitnog krsta ili visokih stubova prekrivenih kamenom kapom. Na spomenicima su skoro sve površine prekrivene reljefnim ornamentima.Među najčešćim bareljef motivima je krst u kombinaciji sa slovima IS HS NI KA, a ima i rozeta koje simbolizuju Sunce, svastiku, krug, kao i nazubljene trake, cik-cak i slomljene linije, stilizovane grane i vinovu lozu.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu i odličnu uslugu.
Shopping Basket