Biser Dunava i Đerdapa

Vratnjanske kapije

U kanjonu reke Vratne prkoseći sili gravitacije isprečila su se tri džinovska kamena mosta, Vratnjanske kapije. Oko njih raste preko 400 različitih biljnih vrsta, među kojima su endemiti ili relikti koji potiču još iz tercijera.

Vratnjanske kapije
čudo prirode

Majka priroda je bez čekića i dleta sačinila grandiozne Vratnjanske kapije, kamene mostove nad planinskom rečicom na 30 km od Negotina.

Ovi kameni lukovi (prerasti) nastali su u dalekoj prošlosti urušavanjem pećina i predstavljaju pravo čudo prirode. Mala prerast duga je 15 m, široka 30 m s visinom otvora od 34 m, Velika prerast, kako joj samo ime kaže, duga je 45 m, široka 23 i visoka 26 m s dubinom svoda od 30 m, dok je treća, Suva prerast duga 34 m, široka 15, visoka 20 m i ima dubinu svoda 10 m.

Prva, Mala prerast je na 200 m od srednjovekovnog Manastira Vratna, dok je Suva prerast udaljena nekih 2,5 sata hoda i najmanje je pristupačna, ali istovremeno najizazovnija za posetioce i istraživače.

U njenoj blizini, otkrivene su tri pećine, za sada neistražene. Speleolozi kažu da je najbliža duga oko 400 m, u drugoj pećini koja kraća i atraktivnija skirva se malo jezero, dok je treća izuzetno velika sa isprepletanim hodnicima i tunelima.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu i odličnu uslugu.
Shopping Basket