Biser Dunava i Đerdapa

Manastir Vratna

Manastir Vratna, pravoslavni manastir iz 14. veka nalazi se u selu Vratna u Negotinu. Leži sakriven između visokih stena, a pored same reke Jabuče. Vidljiv je tek kada mu se priđe sa istočne strane na oko dve stotine metara. Manastir je dobio ime po ogromnim, do trideset metara visokim, vratima ili kapijama isklesanim u stenama korita reke Jabuče koja ih je stotinama hiljada godina dubila i oblikovala bez ikakvog alata.

Manastir
timočke Eparhije

Manastir Vratna je po narodnom predanju podigao arhiepiskop Nikodim početkom XIV veka za kralja Milutina Nemanjića. Manastirska crkva posvećena je Vaznesenju Gospodnjem (Spasovdan), a pored nje se nalaze dva konaka. Tokom vekova je više puta rušen i obnavljan i od starijeg živopisa sačuvani su glava Hrista Spasa, scene iz Jevanđelja, Sveti Makarije, Zosim i Marija Egipćanka. Manastir je dobio ime po kamenim mostovima, prerastima u stenama korita reke Jabuče. Danas je aktivan ženski manastir u Eparhiji timočkoj.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu i odličnu uslugu.
Shopping Basket