Biser Dunava i Đerdapa

Manastir Tumane

Zbog čudesnih isceljenja, u Manastiru Tumane, narod ovu svetinju naziva Đerdapskim Ostrogom. Prema predanju podignut je kao zadužbina slavnog kosovskog junaka Miloša Obilića, a širom sveta poznat je i proslavljen moštima Sv. Zosima Sinaita (14.vek) i Sv. Jakova Novog, učenika Sv. Vladike Nikolaja. U blizini manastira, u šumi, je autentična isposnica Sv. Zosima i izvor ovog svetitelja. Preko puta crkve je jedinstvena gostoprimnica i mali zoo vrt.

Manastir Tumane
Manastir Eparhije braničevske

Manastir Tumane je drevna svetinja, prema predanju podignuta u drugoj polovini 14. veka, kao zadužbina slavnog kosovskog junaka, Miloša Obilića. Predanje kaže da je Obilić nehotice, loveći u obližnjim šumama, ranio svetog pustinjaka Zosima.Kako bi mu izvidao rane, poneo ga svome dvoru, ali je pustinjak izdahnuo uz reči „tu me mani i pusti me da umrem“. Obilić je u znak pokajanja krenuo da zida crkvu. Nije je dovršio, jer kada je stigao do krova stiglo je i pismo kneza Lazara kojim ga poziva “ da tu dokle je stigao mane zadužbinu“ i krene u boj na Kosovo. Pobožan narod je po pogibiji kneza Lazara I miloša Obilića u kosovskom boju završio manastir i nazvao ga Tumane.
Kao najveća svetinja u manastiru se čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca. Ovde je i drevna ruska čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Kurskaja“ koju su u Tumane 1936. doneli ruski monasi. U nedirnutoj šumi, 800 m od manastira nalazi se isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je on u njoj živeo, kao i svetiteljev izvor. Preko puta crkve je jedinstvena gostoprimnica i mali zoo vrt. Zbog velikih i čudesnih isceljenja koja su u Tumanu gotovo svakodnevna, narod ovu svetinju naziva Đerdapskim Ostrogom.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu, odličnu uslugu i uživati u predivnom pogledu na najširi deo Dunava.

Shopping Basket