Biser Dunava i Đerdapa

Tvrđava Golubački grad

Niko sa sigurnošću ne može da kaže ko je i kada, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, podigao Tvrđavu Golubački grad. U pisanim izvorima prvi se put pominje 1335. kao tvrđava u kojoj je ugarska vojska, pa se pretpostavlja da je osnovana pre, verovatno krajem 13. ili početkom 14. veka.

Srednjevekovno utvrđenje
Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava je srednjevekovno utvrđenje podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prirodno utvrđenom mestu odakle se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad. U pisanim izvorima prvi put se pominje 1335. kao tvrđava u kojoj je već smeštena ugarska vojska, što bi značilo da je osnovana pre toga. Ko je i kada podigao tvrđavu pouzdano se ne zna. Zna se međutim, da je na srednjovekovnim kartama njeno ime bilo ispisano različitim jezicima (Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik) i da u svakom reč golub čini osnovu. Legenda kazuje da se osmanski zapovednik grada zaljubio u lepu Golubanu koja ni po koju cenu nije htela u njegov harem. Ne bi li se pokajala, kažnjena je vezivanjem za stenu u Dunavu , na kojoj je i umrla. Tvrđava je po njoj dobila ime Golubac, a stena koja i danas viri iz Dunava, Baba kaj (tur. pokaj se). Rekonstruisana Golubačka tvrđava sa svojih devet kula povezanih bedemima, palatom, arheološkim parkom u kome su „Rimska kuća“, hamam Kodže Mahmud-paše i srednjovekovna krečana i savremenim centrom za posetioce mesto je koje neizostavno treba posetiti.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu, odličnu uslugu i uživati u predivnom pogledu na najširi deo Dunava.

Shopping Basket