Biser Dunava i Đerdapa

Trajanova tabla

Trajanova tabla (lat. Tabula Traiana) je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, urezan na isklesanoj steni koja se nalazi iznad Đerdapske klisure. Ova tabla je deo ansambla rimskih spomenika na takozvanom rimskom putu kojem pripadaju i ostaci mosta koji je Trajan sagradio preko Dunava. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap kod Kladova u Srbiji.
Fotografije preuzete sa Vikipedije, slobodne enciklopedije.

Trajanova tabla
delo rimskog imperatora

U svom pohodu na bogatstva dačkog kralja Decebala, rimski imeprator Trajan početkom II veka n.e. ostavlja trajni pečat u okolini Kladova. Probija đerdapsko stenje zarad vojnog puta Via Traiana, gradnjom Sipskog kanala čini Donju klisuru plovnom, podiže utvrđenje Pontes i premošćava Dunav 1100 m dugim Trajanovim mostom, koji je skoro hiljadu godina važio za naduži most u istoriji.

Svoje poduhvate pribeležio je na Trajanovoj tabli, na najnepristupačnijem delu čitavog Trajanovog dunavskog puta, koja se danas može videti samo sa Dunava. Na tabli je natpis na latinskom u šest redova koji nakon carevog imena i svih titula navodi da je put napravljen usecanjem planinskih litica i podupiranjem konzolama.

Sa bočnih strana Trajanovu tablu drže dva krilata bića, sa delfinima iznad. Klečeća figura bradatog muškarca i dva poslednja reda teksta vremenom su izbrisana, a za njih se zna zahvaljujući izvorima istraživača.

Kako bi bila zaštićena od potapanja Đerdapskom akumulacijom, Trajanova tabla je 1969. godine podignuta za 20/25 m tačno iznad prvobitne lokacije. Isecanje i fiksiranje čitavog bloka – kamenog monolita, Trajanove table i dela rimskog puta oko 300 t težine, predstavljalo je građevinski poduhvat.

Trajanova tabla je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Obavezno svratite

Ukoliko ste na putu ka ovoj lokaciji i treba vam malo odmora, ovo su mesta koja prepuručujemo. Na njima ćete se sigurno lepo odmoriti i opustiti uz vrhunsku hranu, odličnu uslugu i uživati u predivnom pogledu na najširi deo Dunava.

Shopping Basket