630. годишњица постојања манастира Тумане

Београд, 9. септембар 2019. – Поводом обележавања 630 година Манастира Тумане у Туристичкој организацији Србије одржана је конференција за новинаре на којој је, поред осталог, представљен и пројекат Бисери Дунава и Ђердапа.

Најпосећенији манастир у Србији, манастир Тумане крај Голупца, ове године обележава 630 година постојања и о овом јубилеју који ће бити обележен 14. и 15. септембра говорио је игуман манастира Димитрије Плећевић. Манастир Тумане је по народном предању задужбина косовског јунака, Милоша Обилића, а настанак ма­на­сти­ра Ту­ма­на у не­рас­ки­ди­вој ве­зи са Пре­по­доб­ним Зо­си­мом Си­на­и­том, чуло се овом приликом.

Руководилац Службе развоја туристичке понуде у Туристичкој организацији Србије, Љиљана Черовић, истакла је значај промоције културног наслеђа Србије и допринос пројекта „Бисери Дунава и Ђердапа“ коме је један од циљева промоција дестинације Доње Подунавље. Истичући да је Манастир Тумане један од бисера Дунава и Ђердапа, менаџер пројекта Татјана Милорадовић рекла је да „пројекат није ту само да обједини туристичке актере, већ и да помогне у промоцији догађаја, као што је на пример обележавање 630 година Манстира Тумане.“

Представљајући пројекат, Татјана Милорадовић је посебан нагласак ставила на промоцију и брендирање дестинације која обухавата шест општина: Пожаревац, Велико Градиште, Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, као и највећи национални парк у Србији, Национални парк Ђердап. Пројектне активности реализују се заједно за партнерима, међу којима су и локалне туристичке организације на дестинацији. Резултат пројекта који Удружење Бисери источне Србије спроводи под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, је јавно- приватно парнерство у делу промоције туристичке понуде, израда тројезичног туристичког водича, промо филма на енглеском, као и сајта на српском, енглеском и румунском језику.

 

поделите вест

Остале вести