630. godišnjica postojanja manastira Tumane

Beograd, 9. septembar 2019. – Povodom obeležavanja 630 godina Manastira Tumane u Turističkoj organizaciji Srbije održana je konferencija za novinare na kojoj je, pored ostalog, predstavljen i projekat Biseri Dunava i Đerdapa.

Najposećeniji manastir u Srbiji, manastir Tumane kraj Golupca, ove godine obeležava 630 godina postojanja i o ovom jubileju koji će biti obeležen 14. i 15. septembra govorio je iguman manastira Dimitrije Plećević. Manastir Tumane je po narodnom predanju zadužbina kosovskog junaka, Miloša Obilića, a nastanak ma­na­sti­ra Tu­ma­na u ne­ras­ki­di­voj ve­zi sa Pre­po­dob­nim Zo­si­mom Si­na­i­tom, čulo se ovom prilikom.

Rukovodilac Službe razvoja turističke ponude u Turističkoj organizaciji Srbije, Ljiljana Čerović, istakla je značaj promocije kulturnog nasleđa Srbije i doprinos projekta „Biseri Dunava i Đerdapa“ kome je jedan od ciljeva promocija destinacije Donje Podunavlje. Ističući da je Manastir Tumane jedan od bisera Dunava i Đerdapa, menadžer projekta Tatjana Miloradović rekla je da „projekat nije tu samo da objedini turističke aktere, već i da pomogne u promociji događaja, kao što je na primer obeležavanje 630 godina Manstira Tumane.“

Predstavljajući projekat, Tatjana Miloradović je poseban naglasak stavila na promociju i brendiranje destinacije koja obuhavata šest opština: Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kao i najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park Đerdap. Projektne aktivnosti realizuju se zajedno za partnerima, među kojima su i lokalne turističke organizacije na destinaciji. Rezultat projekta koji Udruženje Biseri istočne Srbije sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, je javno- privatno parnerstvo u delu promocije turističke ponude, izrada trojezičnog turističkog vodiča, promo filma na engleskom, kao i sajta na srpskom, engleskom i rumunskom jeziku.

 

podelite vest

Ostale vesti