Народни музеј Пожаревац

Народни музеј Пожаревац основан 1895. године и после београдског Народног музеја најстарији је у Србији. Комплексног је типа и у својим објектима чува преко 50 хиљада музејских предмета из различитих епоха. Археолошка поставка, праисторијска и античка збирка су у главној згради у чијем дворишту је лапидаријум. У њему су изложене скулптуре, надгробне стеле, саркофази, делови архитектонске пластике.

Други најстарији
музеј у Србији

Спомен збирка – легат Миодрага Марковића чине уметничке слике, међу којима су радови Јована Бијелића, Милана Коњовића, Зоре Петровић, Љубице Сокић, Пеђе Милосављевића. Музеј културне историје чува предмете из збирке примењене уметности у поставци грађанске културе с краја 19. и почетка 20. века. Поставку чине колекције намештаја, посуђа, лустера, уметничких слика, а најрепрезентативнији је плави салон са осликаном таваницом на којој се налазе представе четири годишња доба.

Ентеријер српске куће која прати развој становања у Пожаревцу у 19. и почетком 20.века приказан је у ,,Кући Добрњчевих“. Кроз архитектуру, етнолошке предмете, ликовну и примењену уметност може се сагледати живот пожаревачке грађанске куће у то време. Пригодна изложба посвећена Пожаревачком миру је у реплици царског шатора у коме је на брду Тулба 1718. године мир потписан и представља веродостојни приказ овог историјског догађаја. На Тулби је и етно парк са аутентичним и типичним објектима народног градитељства који приказује традиционалне вредности народне архитектуре Браничевског округа.

Један од најлепших изложбених простора у самом центру Пожаревца је Галерија савремене уметности у којој је до сада излагао велики број уметника.

Галерија
Милене Павловић Барили

Једна од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два светска рата, сликарка, песникиња надреализма, изузетна жена Милена Павловић Барили може да упозна у галерији која носи њено име у Пожаревцу. Смештена је у њеној родној кући и поседује преко 900 уметничких радова Милене Павловић Барили (уља, пастели, цртежи, темпере, акварели, графике) од којих 40 имају статус од великог значаја за републику, као и радове из збирке Бијенала и савремених аутора и радове из породичне уметничке збирке.

Обиђите остале
музеје и галерије

Shopping Basket