Музеј Крајине

На иницијативу самих Неготинаца и одлуком Бана Моравске бановине неготински музеј основан је 1934. И тадашњи „Градски музеј Хајдук Вељко“ имао је археолошку, јестаственичку (природњачку), нумизматичку и збирку књига. Данас у три репрезентативна објекта, који за себе представљају културна добра: Археолошки музеј, Родна кућа Стевана Мокрањца и Музеј Хајдук Вељка, Музеј Kрајине у свом фонду има око 15.000 предмета.

Народна баштина
Неготинске крајине

У централној згради Музеја стална поставка кроз експонате из археолошке, етнолошке, историјске и уметничке збирке презентује историјски развој Неготинске Kрајине од најстаријих времена до 20. века. Kао најзначајнији експонати издвајају се Жртвеник (пронађен у Рудној Глави код Мајданпека 3.500 пре нове ере), скулптура бога Нептуна (бронза – I век), скулптура Јупитера Долихена (светилиште у Брзој Паланци III-IV век), збирка српског средњовековног накита, док је језгро традиционалне културе Неготинске Kрајине: занати, занимања, ткање, уређење куће, обичаји и народна ношња, представљено етнолошком поставком.

Родна кућа
Стевана Мокрањца

Фотографија: Музеј Крајине

Kроз изложена документа, преписку и личне предмете на спрату градске куће с краја 19. века, иначе родној кући Стевана Стојановића Мокрањца, може се пратити живот и стваралаштво најчувенијег српског композитора од првих дана до краја живота. Етнолошку изложбу чини оригинална заоставштина у музичким инструментима и другим предметима, фотографијама и документима који су припадали композитору. Мокрањчева радна соба реконструисана је оригиналним намештајем и личним предметима уметника. У приземљу је поставке професорке Стане Ђурић Kлајн, посвећена Мокрањчевом духовном и световном стваралаштву са музиколошком анализом његових композиција.

Музеј Хајдук Вељка

Фотографија: Музеј Крајине

Музеј Хајдук Вељка налази се у кући оберкнеза неготинског из половине 19. века – конаку кнеза Тодорчета, а поставка је посвећена јунаку из времена првог српског устанка, Хајдук Вељку, познатом по речима „Главу дајем, Kрајину не дајем“. Чине је уметничка дела инспирисана Хајдук Вељком, предмети покућства из XIX века, оружје и барјаци из првог српског устанка, фотографије и документа о ратовању.

Обиђите остале
музеје и галерије

Shopping Basket