Dunav

Jedinstven po mnogo čemu. Protiče kroz 10 država i četiri evropske prestonice. Nastaje od dveju reka: Breg i Brigah u Švarcvaldu i nakon 2850 km svoga toka uliva se u Crno more. Jedina je reka u Evropi koja teče od zapada prema istoku i simbolično je u svojoj istoriji bio linija razdvajanja istoka i zapada.

Dunav
Slikar Đerdapa

Dunav je najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja. Ima i svoje valcere zahvaljujući Štrausu i reka je sa najviše imena: Tračani su ga nazivali Istros, Skiti Mataos, stari Rimljani su mu dali imena Danister i Danubius, a Grci Dunavius. U Nemačkoj i Austriji je poznat kao Donau, u Mađarskoj je Duna. Rumuni ga zovu Dunarea, Rusi i Slovaci Dunaj , Le Danibe je francuski, a Tuna turski naziv, dok ga Hrvati, Bugari i mi zovemo Dunav.

Tok Dunava kroz Srbiju je 588 km i na njegovim obalama se kao svedoci vekova, smestilo sedam tvrđava; Bač, Petrovaradin, Kalemegdan, Smederevo, Ram, Golubac i Fetislam, arheološki lokaliteti Vinča, Vimunacium, Lepenski Vir, Đerdapska klisura, najduži evropski kanjon i dva nacionalna parka: Fruška gora i Đerdap. Dunav na poseban način oslikava različitost, složenost, ali i lepotu Srbije. A najlepši je baš u Đerdapu.

Shopping Basket